Figyelem: Megemelték a reklámadó mértékét!

A mai napon a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) törvénymódosítási javaslatot terjesztett be a reklámadó módosításáról. A javaslat fő célja, hogy választ adjon az Európai Bizottság kifogásaira, amit a reklámadóról szóló törvénnyel kapcsolatban fogalmazott meg. A reklámadó kulcsa 2017.01.01 és 05.31 között 0 százalékra csökken, 2017.06.01-től pedig 9 százalékra nő. Az elmúlt években befizetett adót a NAV túlfizetésként fogja lekönyvelni a vállalkozásoknál. Szintén fontos változás, hogy ezentúl nem lesz reklámadóköteles a saját célú reklám közvetlen költsége.

Váratlan lépést tett az NGM, amikor benyújtotta a Parlamentnek a reklámadóról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot. Nem is feltétlenül az időzítés volt meglepő, hiszen az EU már 2015. március 12-én felfüggesztette reklámadóról szóló törvény azon pontjainak alkalmazását, amelyek az Európai Bizottság véleménye szerint szembe mennek az Uniós joggal. A megoldás már annál inkább, mert a törvénymódosító javaslat az alábbi változásokat tartalmazza:

  • Megszűnik a saját célú reklám közvetlen költségének adókötelezettsége
  • 2017.01.01 és 2017.05.31. között 0% lesz a reklámadó mértéke, ezt követően pedig 9 százalékra emelkedik
  • A reklámadó alapját ezentúl nem a reklámközzététel, hanem az “reklám ellenszolgáltatás fejében történt közzétételének” értéke képezi.
  • Formai változás, de annál jelentősebb, hogy ezentúl a vállalkozások  reklámközzétételből származó árbevételéből 100 millió Ft nem 0 százalékkal adózik, hanem adómentes lesz. Így megszűnik a sávos adóztatás, amit az Európai Bizottság is kifogásolt.
  • A 100 millió Ft-ra jutó adómentes reklámárbevételre jutó adó (100M Ftx9%=9 millió Ft) összegét de minimis támogatásként kell elszámolni a kedvezmény igénybevételéhez.
  • A 2017. május 31-ig teljesített (akár a korábbi években megfizetett) reklámadó-befizetéseket az adóhatóság túlfizetésként könyveli le a vállalkozásoknál, amit akár vissza is lehet igényelni.
  • A törvénymódosítás 2017. 05.25-én lépne hatályba

A törvényjavaslat szövege ide kattintva olvasható.

A nagy cégek reklámköltségei megemelkedhetnek.

A nagy cégek reklámköltségei megemelkedhetnek. (Kép forrása: johnfekner.com)

A módosítások lezárhatják a vitát az Európai Bizottsággal, ám az adóemelés miatt új fejezetet nyithatnak a reklámadó fizetésére kötelezett cégek esetében. Az NGM kommunikációra kitért arra, hogy a módosítások a magyar KKV-k érdekében történt – ami kétségkívül igaz a saját célú reklámhoz kapcsolódó adókötelezettség és adminisztráció megszüntetése miatt -, azonban rajtuk kívül van még néhány cég, ami 100 millió Ft-ot meghaladó árbevétellel rendelkezik. Az adóemelés elsősorban a közepes vagy annál nagyobb médiacégeknek, és a reklámárbevételből élő online vállalkozásoknak jelenthet kihívást.

A reklámot megrendelő cégek azzal kalkulálhatnak, hogy a megemelkedett reklámadó miatt, a reklámköltések is megdrágulhatnak. A Kormányzat a jelek szerint a törvénymódosítással nyitva hagyta annak a lehetőségét is, hogy a Google-tól és a Facebook-tól a későbbiekben beszedje a magyarországi bevételeikre jutó reklámadó összegét.

 

 

1 Hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] László, a Reklámadóblog.hu szerzője a Világgazdaságnak elmondta, hogy amennyiben egyenletesen oszlik el a […]

Szóljon hozzá a témához

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Kommenteljen Ön is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>