Reklámadó – így mentesülnek az online hirdetések

A Google és Facebook hirdetések megrendelői mentesülhetnek a reklámadó alól 2015-ben. Ebből a bejegyzésből megtudhatja azt is, hogy emailen is kérhetjük a közzétevői nyilatkozat kiadását.

A reklámadó változásainak következtében jövőre a Google és Facebook hirdetések megrendelőit nem terheli reklámadó fizetési és társasági adóalap növelési kötelezettség, ha teljesítik az alábbi lépéseket.

Közzétevői nyilatkozat bekérése

A megrendelők mentesülésének első feltétele, hogy, “hitelt érdemlően tudják igazolni” a tényt, hogy bekérték ezektől a cégektől a közzétevői reklámadó nyilatkozatot. Fontos engedmény a hirdetőknek, hogy ezt a legtöbb esetben idáig csak postai ajánlószelvénnyel és/vagy tértivevénnyel lehetett igazolni, azonban jövőre ezt email olvasási jelentéssel is megtehetik. A jogalkotó a törvénymódosító kommentárjában nevesíti az emailen kiküldött kéréseket is, ha azokhoz olvasási jelentés is társul. (A legtöbb levelezőrendszer lehetőséget biztosít arra, hogy az általunk kiküldött emailekről kézbesítési vagy olvasási jelentést is kérjünk.) Mivel ezeknek a jelentéseknek a visszaküldését a legtöbb esetben a címzettnek is kell engedélyeznie kell, ezért a biztonság kedvéért érdemes lehet postai úton ajánlott küldeményként is feladni ezeket a kéréseket.

Ha a hirdetések közzétevője a megrendelésről szóló számlán vagy számviteli bizonylaton nem tüntetni fel a reklámadó-kötelezettségéről szóló nyilatkozatot, és ezt a számla kézhezvételétől számítva 10 munkanapon belül sem kapjuk meg, akkor ezt a tényt be kell jelenteni a NAV részére.

Google és facebook hirdetések reklámadó mentesek 2015-ben

Megmenekülnek a megrendelők a reklámadó alól

Mit kell bejelenteni az adóhatóságnak?

A reklámadó módosításai értelmében a NAV-nak be kell jelenteni azt a tényt, hogy kértünk nyilatkozatot, de nem kaptunk. A bejelentésnek tartalmaznia kell továbbá a közzétevő személyét és a megrendelés ellenértékének az összegét is. A bejelentés részletes tartalmi elemeiről egy későbbi bejegyzésben írok, mert jelenleg csak ennyi információ ismert.

Mennyi idő alatt kell megtenni a bejelentést?

A jogalkotó a törvénymódosítóban erre nem tér ki, azonban a határidő a jelenlegi szabályozás alapján is kikövetkeztethető. Reklámadó nyilatkozat hiányában ugyanis a megrendelés közzétételéről szóló számla vagy számviteli bizonylat kézhezvételét követő hónap 20-ig a megrendelőknek bevallást kell benyújtaniuk és a – havonta számított – 2,5 millió forint feletti rész 20%-át megfizetniük. Így praktikusan legkésőbb eddig az időpontig kell megtennie a megrendelőknek a nem együttműködő közzétevőkről szóló bejelentésüket is. Tekintettel arra, hogy a Google és a Facebook is Írországból számlázza ki szolgáltatásait, ezért nekik az írországi adójogszabályok alapján, a szolgáltatásokat érintő hónap utolsó napját követően 15 napon belül kell a számlát kibocsátani. A cégek gyakorlata ennek teljesen megfelel: a tárgyhó utolsó napján már ki is állítják a számlát a havi tranzakciókról, és feltöltik a felhasználók fiókjába, sőt a Google erről még emailt is küld a hirdetőknek.

Mi a helyzet a társasági adóval?

A társasági adóról szóló törvény módosításai miatt 2015-ben éves szinten 30 millió forint reklám-közzétellel kapcsolatban elszámolt költség alatt fel sem merül az adóalap növelésének a kérdése. Ha valaki ezt meghaladó értékben rendeli meg hirdetés közzétételét, akkora fentiekben leírt módon tudja mentesíteni magát a társasági adótörvényben előírt szankciók alól is.

 

0 Hozzászólás

Szóljon hozzá a témához

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Kommenteljen Ön is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>