Reklámadó módosítások 2015: megszavazva

Reklámadó módosításokat hagyott jóvá a Parlament. A google és facebook hirdetések megrendelőin kívül jobban járnak a sportszövetségek (nemzeti válogatottak, utánpótlás- és amatőr sportszervezetek) is. Változások már 2014. decemberétől.

2014. november 18-án megszavazta az Országgyűlés a reklámadó módosítását tartalmazó javaslatot, így már biztos: a google/facebook költések mentesülhetnek a társasági adó és reklámadó alól. Úgy tűnik, hogy a közzétevői nyilatkozatot elfelejthetik a médiavállalkozások, hogyha 2014. decemberétől beregisztrálnak az adóhatósághoz. A NAV ezt a listát a honlapján teszi közzé a változást (beregisztrálást vagy törlést) követő hó első napján. A reklámadó alanyainak a listába való bekerüléshez alábbiakról kell nyilatkozniuk az adóhatóság felé:

 1. reklámadó -, adóelőleg-bevallási és adó-, adóelőleg-fizetési kötelezettségét határidőben teljesítette, vagy
 2. nyilatkozik az állami adóhatóságnak arról, hogy az adóévben adófizetési kötelezettség nem terheli (ezt a NAV a bejegyzés előtt ellenőrzéssel vizsgálhatja)

A listából az alábbiak esetében automatikusan kikerül a közzétevő:

 • önként (az adóalany kérelmére)
 • ha az adóalany reklámadó bevallás-benyújtási kötelezettségét elmulasztja vagy reklámadó fizetési kötelezettségét maradéktalanul nem teljesíti,
 • az adóév végén, ha a reklámadó alanya a 2.) pontban foglalt nyilatkozatot tesz.
 • ha 2) pontban foglalt nyilatkozata ellenére reklámadó fizetési kötelezettség terheli – kivéve, ha ezt a reklámadó törvény rendelkezéseinek megfelelően teljesíti
 • ha a reklámadó alanya megszűnik, illetve
 • ha az adóalany ellen felszámolási vagy kényszertörlési eljárás indult.
 • ha a reklámadó alanyának a naptári hónap 1. napján 100.000 Ft-ot meghaladó adótartozása van

Összességében a közzétevőknek érdemes lesz bekerülni az adóhatósági adatbázisba, és odafigyelni, hogy ne veszítsék el ezt a jogosultságot. Fontos, hogy már 2014. decemberétől be lehet jelentkezni az adóhatósági adatbázisba.

reklámadó sport

Továbbra is reklámadó terheli a profi sportszervezeteket (forrás: fotokapalyaszelerol.com)

 

Sportszervezeteket érintő reklámadó változások:

Az országos sportszövetségek (vagy szakszövetségek) az alábbiakkal összefüggésben felmerült reklámközzététel esetén mentesülnek a reklámadó alól:

 • nemzeti válogatott keret működtetése
 • utánpótlás-nevelési feladatok ellátása
 • amatőr versenyrendszer működtetése

A sportszövetségek tagszervezetei (sportszervezet, sportiskola vagy utánpótlás-nevelést végző alapítvány) pedig az alábbiak esetén mentesülnek a reklámadó alól:

 • utánpótlás-nevelési feladatok ellátása
 • amatőr versenyrendszer működtetés

A fentiekből tehát kiderül, hogy a professzionálisan működő sportszervezetek továbbra is a reklámadó alanyának minősülnek reklám közzététele esetén.

Kapcsolt vállalkozásokat és a naptári évtől eltérő üzleti éves adózókat érintő reklámadó változások:

Ezekkel részletesen, gyakorlati példákon keresztül egy korábbi bejegyzésemben foglalkoztam, amit idekattintva tekinthet meg.

A google és facebook hirdetések megrendeléseinek mentességéről és a legmagasabb adókulcs további emeléséről a következő bejegyzésemben szólok.

 

0 Hozzászólás

Szóljon hozzá a témához

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Kommenteljen Ön is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>